Hoe plant je een beukenhaag? Wij leggen het uit in dit blog!

 Hoe plant je een beukenhaag? Wij leggen het uit in dit blog!

De grond verbeteren voor de beukenhaag.

Voor een optimaal aanslaan van uw beukenhaag kunt u het beste vivimus gebruiken. Dit is nodig omdat het bekend staat dat beuk het moeilijk heeft tijdens het verplanten. Mede omdat de blote wortels last kunnen hebben van de wind en de zon. Om te zorgen dat de wortels voldoende voeding opnemen tijdens de start, heb je de mycorrhiza schimmel nodig. Deze zorgt ervoor dat het oppervlakte van de wortels vergroot worden, hierdoor neemt de beukenhaag sneller zijn voedingsstoffen op. Ons advies is daarom ook om vivimus te gebruiken voor het goed aanslaan van de beukenhaag.

De grond verbeteren voor de beukenhaag.

Voor een optimaal aanslaan van uw beukenhaag kunt u het beste vivimus gebruiken, dit is nodig omdat het bekend staat dat beuk het moeilijk heeft tijdens het verplanten. Mede omdat de blote wortels last kunnen hebben van de wind en zon. Om te zorgen dat de wortels voldoende voeding opnemen tijdens de start, heb je de mycorrhiza schimmel nodig. Deze zorgt ervoor dat het wortel oppervlakte wordt vergroot, hierdoor neemt hij sneller zijn voedingsstoffen op. Ons advies is daarom ook om vivimus te gebruiken voor het goed aanslaan van de beukhaag.

 

Voor het planten van de beukenhaag zie onze instructiefilm.

 

Beukenplanten in 5 stappen naar een strakke beukenhaag

Hierbij het stappenplan waar we uitleggen hoe u het beste de beuk kunt planten en waar u aan moet denken. Om een rechte geul te graven, is het handig om een touwtje over de lengte te spannen, zodat u de geul mooi recht kunt graven.
Gleuf graven.

Om een gleuf te graven heeft u de volgende materialen nodig;
- een schop twee houten latjes van 35 cm
- spandraad en een rolmeter
- zak vivimus 40 liter, zie tabel

Hoogte beukenplanten, wortels worden niet meegerekend. Aantal planten per strekkende meter bij enkele rij Aantal planten per strekkende meter bij dubbel rij, zie  https://www.tuinplantenwebwinkel.nl/ 

Belangrijk is dat u tijdens het planten de wortels niet laat uitdrogen. Uitdrogen van de wortels is namelijk fataal. Tijdens het transport zijn de wortels zodanig ingepakt dat deze niet kunnen uitdrogen.

 

Hoe planten we de beukenhaag

Als u de planten ontvangt, zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Worden de planten niet direct geplant neem dan de volgende maatregelen; Zorg ervoor dat de planten uit de wind en uit de zon liggen of kuil ze tijdelijk op.
De wortels nooit dompelen in het water, dit i.v.m. schimmel Mycorriza.
Als je de wortels licht besproeit voor het planten, bevordert dit het aanslaan.
Maak een passende gleuf, de grootte is afhankelijk van de grootte van de planten. Zie hiervoor de tabel. De grond onder in de gleuf moet ook goed los zijn gemaakt. Als de grond open is en luchtig slaan de planten makkelijker aan. (dus niet bevochtigen van te voren)
Voeg de helft van de hoeveelheid vivimus toe en meng dit met de onderste laag in de gleuf door de grond. Hierdoor slaan de planten sneller aan en is er minder kans op uitval. Op kleigrond is het noodzakelijk dat u DCM vivimus, pot/turfgrond toevoegt bij het planten. Voor de wortels is het van belang dat zij zuurstof kunnen opnemen, door deze producten toe te voegen verkleint u de uitval.
Meng de andere helft van de vivimus door de grond die u uit de gleuf heeft gespit.
De beukenhaag plant u even diep zoals hij op de kwekerij heeft gestaan. Dit kunt u zien aan het kleurverschil van de stam.
Vul de plant aan met de gemengde grond en trap daarna de grond aan.
Bij droog weer; de planten aangieten met water. Het is beter dat u in een keer voldoende water geeft zodat het water de wortels bereikt. Als u meerdere keren kleinere hoeveelheiden water geeft bereikt dit de wortels niet. Bij droge weer is verstandig na het planten van de haag elke dag de eerste drie weken extra water bij te geven. (gelieve niet te veel op de bladeren sproeien i.v.m. het verbranden van het blad).

Voor vragen kunt uw altijd contact mailen [email protected] of bellen met telefoonnr. 0165-203271 of 06-10294252